Haber

Boykottan sonra Starbucks karpuz kapları hazırladı mı?

Sosyal medyada paylaşılan paylaşımlarda Starbucks’ın maruz kaldığı boykotların ardından yeni karpuz motifli bardakların satışına başladığı iddia edildi.

İddiaya göre İsrail’in Gazze Şeridi ve Batı Şeria’ya düzenlediği baskın nedeniyle boykot işe yaradı ve Starbucks, yeni karpuz motifli fincanlarıyla Filistin’e destek verdiğini kayıp müşterilerine göstermek istedi. Karpuz dilimi Filistin’in özgürlük ve direniş sembolü olarak biliniyor.

Teyit.org’dan Öyküm Hüma Keskin’in araştırmasına göre görsel arama sonuçları, karpuz motifli fincanların İsrail-Filistin çatışması yeniden başlamadan önce piyasaya sürüldüğünü gösteriyor. 5 Mayıs 2023 tarihinde Starbucks’ın Instagram hesabında karpuz motifli bardaklar paylaşıldı.

Starbucks’ın Haziran 2023 Facebook gönderilerinde karpuz motifli fincanlar da yer alıyor. Marka bu ürünleri “Starbucks yaz koleksiyonu” adı altında piyasaya sürdü.

Bazı TikTok kullanıcılarının 6 Mayıs 2023’te paylaştığı görsellerde karpuz motifli bir bardak görülebiliyor.

Snopes’un ulaştığı Starbucks sözcüsü Jaci Anderson, e-posta yoluyla bu bardakların Mayıs 2023’te Starbucks’ın Britanya’daki yaz koleksiyonunun bir parçası olarak piyasaya sürüldüğünü ve İsrail-Hamas çatışmasıyla bağlantılı olmadığını söyledi.

KARPUZ 1967’DEN BERİ FİLİSTİN DİRENİŞİNİN SEMBOLÜ

Karpuz dilimi Filistin’in özgürlük ve direniş sembolü olarak biliniyor. 1967’deki Altı Gün Savaşı’ndan sonra İsrail Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nin kontrolünü ele geçirince, işgal altındaki topraklarda Filistin bayrağının açıkta sergilenmesi yasaklandı. İsrail bu yasağı, İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasında karşılıklı tanınmayı sağlayan Oslo Anlaşmalarının yürürlüğe girdiği 1993 yılına kadar sürdürdü.

Bu yasaklara karşı Filistin halkı karpuz dilimini direniş sembolü olarak kullanmaya başladı. Çünkü karpuz dilimi Filistin bayrağıyla aynı renkteydi.

Bugün pek çok kişi, Filistin’e desteklerini göstermek için günlük kıyafetlerinden duvar yazılarına, sanat eserlerinden sosyal medyadaki emojilere kadar karpuz dilimini yaygın olarak kullanmaya devam ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu